Installatie van de HiSPARC electronica

De HiSPARC II elektronica kan in twee configuraties toegepast worden:

  • een enkele ‘Master’ unit voor het uitlezen van twee skiboxen.
  • Een Master- in combinatie met een ‘Slave-unit’, geschikt voor een detectiestation met vier scintillatieplaten.

Opstelling met twee skiboxen

De HiSPARC II Master elektronica (Vooraanzicht master) integreert snelle signaalverwerking, conversie van twee analoge signalen afkomstig van de fotoversterkerbuizen naar digitaal formaat, en een precisie GPS, in één behuizing. De Master verstuurt zijn data via een USB verbinding aan de achterzijde (aansluiting aan de linker kant in (Achteraanzicht master) naar de data acquisitie (DAQ) pc. De rechter USB aansluiting (onder de connector voor de GPS antenne) is voor directe communicatie tussen GPS en GPS monitorprogramma. Deze verbinding is uitsluitend voor het verifiëren en/of aanpassen van de instellingen van de GPS. In tegenstelling tot de oudere elektronica, wordt de HiSPARC II unit nu volledig bestuurd vanaf de DAQ computer. Op deze pc draait een programma dat geschreven is in LabVIEW. Er is een uitgebreide handleiding (Data Acquisitie Gebruikers Handleiding) beschikbaar die de gebruiker inzicht geeft in zowel het instellen van de GPS als de diverse opties die het HiSPARC II besturingsprogramma biedt. Het LabVIEW programma is verantwoordelijk voor het verzamelen en tevens het doorsturen van de meetgegevens naar een locaal buffer op de harde schijf van de data acquisitie pc. De gegevens in deze locale buffer worden regelmatig door een tweede programma – dat onafhankelijk van het LabVIEW programma draait – naar de centrale (MySQL) database bij het Nikhef in Amsterdam gestuurd. In de nabije toekomst wordt er ook een mogelijkheid gecreëerd om de gegevens van het station voor analyse op te slaan in een locale database. De analyse software kan de gegevens uit zowel de centrale als de locale database verwerken.

_images/kastje-voorkant.jpg

De voorkant van de HiSPARC II Master; van links naar rechts: groene LED voor de voedingsspanning, de gele LED geeft aan of er signalen binnenkomen, signaal- en voedingsaansluiting voor fotobuis-1. Midden: de inlaat voor de luchtkoeling. Rechts in omgekeerde volgorde: voedings- en signaalaansluiting fotobuis-2 en gele signaal LED.

_images/master-achterkant.jpg

De achterzijde van de HiSPARC II Master; van links naar rechts: USB aansluiting voor het versturen van de meetgegevens naar de pc, TTL aansluiting voor een externe trigger (alleen voor speciale doeleinden), twee UTP verbindingen (niet van toepassing), uitgang luchtkoeling, aansluiting voedingsadapter (12 Volt DC, 1.5 A), GPS antenne aansluiting (rechtsboven) en USB verbinding voor het aanpassen van de GPS instellingen.

Opstelling met vier skiboxen

Om vier scintillatie detectoren uit te kunnen lezen, moet een tweede HiSPARC II unit aangesloten worden. Echter, deze unit – de Slave – (Vooraanzicht slave) bezit geen GPS maar is verder identiek aan de Master. Aan de achterzijde is dan ook geen aansluiting voor een GPS-antenne aanwezig (Achteraanzicht slave).

_images/kastje-voorkant.jpg

De voorkant van de HiSPARC II Master en Slave zijn identiek.

_images/slave-achterkant.jpg

Data van de HiSPARC II Slave wordt uitgelezen via de linker USB verbinding. De Slave heeft geen aansluiting voor een GPS antenne kabel (rechtsboven); de rechter USB aansluiting is zonder functie.

De Slave wordt via twee korte UTP kabels (kruislings, de lengte mag niet veranderd worden!) verbonden met de Master unit (Master-Slave combinatie). Master en Slave versturen hun data dus over aparte USB verbindingen (voor beide units is dit de linker connector aan de achterzijde).

_images/master-slave-achterkant.jpg

Een snelle databus verzorgt de communicatie tussen HiSPARC II Master en Slave; de verbinding bestaat uit twee kabels die ‘LVDS data in’ en ‘LVDS data out’ (kruislings) met elkaar verbinden.

Monitor en controle

De HiSPARC besturingssoftware biedt bovendien de optie om de status van de detectoren en pc’s op afstand via internet te controleren (Nagios).

_images/nagios.png

Het menu aan de linkerzijde biedt links naar verschillende overzichten om de stations te monitoren.

Deze status overzicht pagina is te vinden via deze link:

http://vpn.hisparc.nl/

Selecteer vervolgens een van de stations in het scherm om in meer detail te zien wat de status is van dat station. De clustercoördinatoren hebben bovendien de mogelijkheid om de instellingen van de detector via een ‘virtual private network’ (VPN, VPN diagram) op afstand te wijzigen. De toegang tot de pc’s biedt de mogelijkheid om snel en efficiënt kritische instellingen te veranderen en software updates door te voeren.

_images/network-diagram.png

De software biedt monitor en controle mogelijkheden via een VPN verbinding. Data van de detector wordt over een gescheiden verbinding verzonden.